torsdag 27. oktober 2011

Fortsettelse på Alkymisten av Paulo Coelho

Hva betyr Santiago og kan det symbolisere noe?
Navnet Santiago kommer fra navnet Saint James som var en kjent Apostel. Santiago er et typisk navn fra Spania. Saint James var med disiplene til Jesus selv om han ikke var en av dem. Navnet kan symbolisere til både apostel og Saint James som var apostel som betyr at Santiago kan bety hellig på en måte.

Alkymisten av Paulo Coelho
Santiago di Compostela er et kjent pilgrimssted. Hvor ligger dette? Hva er en pilgrim?
Santiago de Compostela er ligger i Galicia i Spania og er hovedstaden i regionen Galicia. Katedralen som ligger der er en kjent plass som mange pilegrimer går til. Saint James som jeg nevnte tidligere hadde gått en viktig pilegrimsvandring dit en gang.
En pilegrim er en som tror på en religion som ønsker å gå en vandring til et religiøst sted. Dette stedet som han/hun ønsker å gå til blir sett på som hellig. Mange har gått og går enda blant annet pilegrimsvandringer til Nidarosdomen.

Hva forteller glasshandleren om å virkeliggjøre drømmer? Hvorfor drar han ikke til Mekka?
Det glasshandleren forteller om å virkeliggjøre drømmer ved at han ikke er som Santiago som prøver å realisere drømmene sine. Santiago drømmer om flere ting og prøver å realisere drømmene sine, men glasshandleren er redd for å realisere drømmene sine. Han er redd for å bli skuffet ved å virkeliggjøre drømmene sine, noe som får han til å beholde drømmene som drømmer.
Han drar ikke til Mekka fordi det er drømmene som holder ham i livet. Han er redd for å oppfylle drømmene sine, og han vil ikke miste det han har. Han er også redd for å bli skuffet og ikke ha noen annen grunn til å leve etter at han har realisert drømmen sin.

Santiago opplever at han kan kommunisere med konditoren selv om de snakker med forskjellig språk. I tillegg tenker han mye på hvordan han skal tolke språk og tegn: "Jeg snakket med sauene mine med et språk uten ord." Hvis jeg lærer å tyde dette språket uten ord, vil jeg klare å tyde verden." På hvilken måte snakker de da? Hva slags språk? Hva prøver han å si? Hva mener han med å tyde verden? Teksten på side 135-140 kan forklare mer.
Når de snakker på denne måten kommuniserer de med kroppsspråket, og viser hva de mener med dette. Santiago følger også sin egen vei, og da sier de at universet vil arbeide for at du skal nå drømmene dine. De snakker dermed på en måte verdens språk eller lignende sammen der de klarer å forstå hverandre. Det han prøver å si med dette er at menneskene klarer å kommunisere med hverandre med verdensspråk selv om de egentlig har glemt det. Det han mener med å tyde verden er at han kanskje kan klare å forstå hvordan verden er og dens språk. Han klarer å kommunisere med folk som ikke snakker samme språk som han, så da må han skjønne mere enn han selv vet. Det kan hende at han klarer å tyde verdensspråk bare at han selv ikke vet det.

Finn eksempler på virkemidlene kontrast, sammenligninger og symboler. Hvilken funksjon har de i teksten?
Eksempler på kontrast:
1. Santiago følger drømmene sine mens glasshandleren er redd og vil ikke følge drømmene sine.
2. Engelskmannen som Santiago møter er kun opptatt av at han kan forstå verden gjennom alkymi, men Santiago mener at man kan forstå verden med å oppleve.
Eksempler på sammenligninger:
1. ‘’..Egypt ble ikke annet enn en drøm, like fjern ham som byen Mekka var for kjøpmannen.’’ Han sammenligner at drømmene deres er veldig fjerne for begge to på dette tidspunktet.
2. Santiago sammenligner tegnene med ‘’Verdens språk’’ som han kaller det.
Eks: ‘’Et kamelvrinsk kunne bli et tegn på fare, kunne en rekke med palmer bety et mirakel. <<Verden snakker mange språk,>> tenkte gutten.’’
Eksempler på symbol:
1. Santiago tok opp den gamle gjetersekken sin når han skulle dra fra glasshandleren, og da falt Urim og Tumim ut. Han tenkte på det kongen hadde sakt til ham: ‘’Følg tegnene.’’ Dette symboliserer at Urim og Tumim sa at han ikke måtte glemme hva han egentlig skulle. Følge sin egen vei!
2. Santiago møtte en annen gutt ved varehuset som hadde laget steiner med navnene Urim og Tumim som også fungerte som Santiagos. Disse steinene hadde han laget ut i fra bibelen. Engelskmannen mente at denne kunne symbolisere noe.
3. Alle tegnene som følger Santiago på vegen er symboler som symboliserer hvilken vei han skal gå og hvordan han skal følge den.


Kilder:
Santiago de Compostela

Betydning av Santiago
Santiago

Bilde kilde:
Bilde av boken

tirsdag 18. oktober 2011

Alkymisten av Paulo Coelho

Alkymisten av P. Coelho
Prologen:
Prologen handler om en alkymist som setter seg for å lese en bok som er veldig slitt. Boken er skrevet av Oscar Wilde som har skrevet om en gutt med navnet Narkissos som var kjent for å være vakker. Han brukte å gå til en innsjø for å speile seg selv. Han elsket å se seg selv vær dag, men en dag så druknet han ved å falle i vannet. Etter dette vokste det opp en blomst der han hadde druknet, som ble kalt narsiss. Historien slutter så ved at oreadene (skogens nymfer) kommer og snakker med innsjøen. Innsjøen hadde også vært narsissistisk og hadde dermed speilet seg i øyene hans. Så han viste ikke noe om Narkissos.





Hva er narsissisme?
Narsissisme er noe som enkelte er. Det vil si at de kun tenker på seg selv og utelukker alt annet. De viser ikke empati eller sympati ovenfor andre, og bryr seg kun om seg selv. De tenker at det er kun de som lever i verden og de er veldig egoistiske.

Hva kan være budskapet i bibelverset på første side? Og hva kan det ha å gjøre med temaet i boken?
Budskapet i bibelverset på første side kan være det at man ikke alltid trenger å jobbe hele tiden, og være opptatt av det. Men at man heller kan ta seg pauser og lytte til hva andre sier. Mange kloke ord kan bli sakt som du går glipp av om du stresser og jobber hele tiden.
Det som binder dette med temaet i boken er at hun bryr seg om Jesus, og vil derfor gjøre i stand ting til han. Men det Jesus ønsker er ikke all verden av ting, men det at hun vil lytte til ham. Marta er opptatt av at han skal synes bra om henne, men det Jesus ønsker er å bli hørt på av de andre.

"Jeg skjønner ikke hvordan de finner Gud på prekestolen," sier Santiago. Hvorfor ikke, og hvor mener han man kan finne Gud?
Santiago synes ikke at det viktigste er å kjenne Gud og syndene til mennesket. Han ønsker heller å følge drømmen sin om å reise rundt om i verden. Han mener nok dermed at man ikke blir kjent med Gud ved å sitte og lese og studere skrifter.
Han mener nok heller at man finner Gud ved å følge drømmene sine. I dette tilfellet har han fulgt drømmen sin om å reise i rundt i verden. Drømmer er Guds språk og dette er det han vil at du skal gjøre. Santiago drømmer også om at han finner en skatt. Han får på en måte tydet drømmen ved at Gud snakker sin sjels språk ved denne drømmen som vil si at det er kun Santiago som kan forstå den. 

Melquisedecs fortelling om gutten som skulle til vismannen. Hva kan denne lignelsen bety?
Fortellingen handler om en gutt som søker etter en vismann som skal fortelle han om Lykkens hemmelighet. Vismannen sier til slutt til han: ''-Dette er det eneste rådet jeg har å si deg, sa den klokeste av de kloke. – Lykkens hemmelighet består i å se alle verdens skatter og aldri glemme de to oljedråpene i skjeen.'' Denne lignelsen som fortelles av Melquisedecs kan på en måte bety: Når man søker lykkens hemmelighet som er alle verdens skatter, må man ikke glemme det man har. Man kan ikke søke lykkens hemmelighet ved å glemme det man allerede har.

Kilde til bilde:
Alkymisten

tirsdag 4. oktober 2011

Alkymiens historie

Alkymiens histore startet ca 300 år f.kr. Man tror at det var Alexandria som lagde dette med alkymi. Alkymi er en blanding av mytisme, filosofiske betraktninger og den kjemiske viten.
Alkymist

Alexanidras alkymi regnes som den greske alkymien, den spredte seg over hele verden. I Kina startet dermed alkymien også ved samme tidspunkt som i Hellas. Den kinesiske alkymien lignet veldig på den greske, men det har ikke blitt vist noen sammenheng mellom disse. Fremstilling av gull var det største i både den kinesiske alkymien og den arabiske alkymien, men kineserne hadde et litt annet syn på gullet enn grekerne.

Rundt 600-tallet kom alkymien til araberne. Alkymien kom så til Europa under 700-tallet når Spania ble erobret av Araberne. Når man kom til 1200-tallet var den arabiske og greske alkymien godkjent i hele Europa. Mange av tekstene inneholdt blant annet hvordan man laget alkohol og ulike syrer. Mange spekulerte i mystiske ting og allegoriske fremstilinger, men det var to stykker med navn Albertus Magnus og Bartholomaeus Anglicus som drev med kjemisk viten uten å tenke for mye på de andre funderte i. Det skjedde ikke så mye fra 1300-tallet til 1400-tallet innen alkymien.

Ved 1500-tallet og på 1600-tallet begynte man med nye ting. Da ble det gjort forsøk, og de hadde mål som de skulle oppnå. De gjorde dette for å fremstille nye ting som medisiner. Noen praktiske ting som ble funnet ut var glassfremstilling og metallurgi. Når man kom til 1700-tallet og 1800-tallet tok det slutt for alkymien. det hadde ikke kommet så veldig mye fornuftig ut av det. Man hadde oppdaget noen få grunnstoff, stoffer, syrer og salter.


Kilder:
http://snl.no/alkymi

Bilder:
Alkymi

Paulo Coelho

Paulo Coelho
Paulo Coelho ble født i 1947. Han er en utrolig forfatter som har mange har lest bøker av. Han kom på topp 5 listen over mestselgende forfattere i 2002. Hans mest kjente bok er Alkymisten. Boka har vært solgt i Norge på norsk siden 1995, og er solgt i et eksemplar på 200 000. Totalt i verden er det solgt 35 millioner kopier av denne boken.

Mange synes at Coelho har en kjempe bra fortellerevne. Mange av leserne som har lest bøkene hans sier at det har forandret en del på livene deres. Dette vil da si at han har en utrolig skrivemåte. Han skriver også en gang i uken i en avis med navn O Globo.

Han har et bestemt tema i bøkene sine som er mennesket. Han skriver om hva som er meningen med livet og de som prøver å finne seg selv. Det som kjennetagner bøkene hans er at han skriver om løsninger på problemer til mennesker, men noen av kritikerne mener at de er ovenaturlige og at problemene ikke kan løses på den måten han mener.

Coelho bruker sosiale medier for å nå fram til leserne sine. Han har blant annet facebook, twitter og egen blogg/hjemmeside som han publiserer ting på. Han er en oppdatert forfatter som bruke de sosiale mediene på nettet så mye i forhold til mange andre. Etter det jeg har lest på facebook får han flere hyggelige og bra kommentarer som omhandler det han skriver. Folk fra hele verden kommenterer ting når at publiserer, og de synes at det er kjempe fint at han deler ting igjennom nettet. 

mandag 3. oktober 2011

Velkommen!!

Velkommen til min nye norskblogg.
Dette skal være en fagblogg, og bloggingen starter denne uken. :-)